Ako kúpiť stavebný pozemok
03. 02. 2021

Ako kúpiť stavebný pozemok

Čo všetko by ste mali o stavebnom pozemku vedieť predtým, ako sa ho rozhodnete kúpiť? 

Veľkosť a rozmery pozemku

Určite už máte predstavu, akú veľkú záhradu by ste chceli mať. 1 000 a viac metrov štvorcových? To si vie predstaviť asi každý, ale na začiatku netreba mať veľké oči. Ak plánujete výstavbu menšieho rodinného domu či bungalovu, veľká záhrada môže byť na príťaž. Budete mať dosť času na kosenie trávnika každé dva týždne? Pokiaľ chcete bývať desať minút od centra mesta, je na mieste otázka, či je možné pozemok v takej výmere vôbec zohnať. Spravidla platí, čím bližšie k mestu, tým sú pozemky menšie a drahšie.

Ak sa rozhodnete pre kúpu malého pozemku (pod 500 m2), treba si naopak zvážiť, či má pozemok postačujúce rozmery, aby ste pri výstavbe vedeli dodržať všetky právne normy. Napríklad vzdialenosť rodinného domu musí byť minimálne 2 metre od hranice susedných parciel  a vzdialenosť od susedného domu nesmie byť menšia ako sedem metrov. V stiesnených pomeroch je síce možné túto vzdialenosť upraviť na štyri metre, avšak za predpokladu, že susediaca nehnuteľnosť nemá okná obývacích miestností otočené priamo na tie vaše. Pri menších pozemkoch si zároveň overte i povolené percento zastavanosti. Aby sa vám nestalo, že na garáž či hospodársku budovu už neostane miesto.

Poloha 

Nachádza sa pozemok v intraviláne (v zastavanom území) obce? Viete, výstavba akých nehnuteľností je povolená v danej lokalite? Má obec/mesto schválené regulatívy, ktoré ste povinní pri výstavbe dodržať? Sú na pozemku inžinierske siete (plyn, voda, kanalizácia, elektrina), resp. je možné sa k nim pripojiť? Nachádza sa pozemok v blízkosti potoka? Snom nejedného kupujúceho je mať záhradu končiacu takou romantickou hranicou, ako je potok. Blízkosť rieky môže ale zapríčiniť, že poisťovne budú váš pozemok posudzovať ako záplavovú oblasť. To sa môže odzrkadliť na výške poistného za váš vytúžený dom, prípadne vám ho poisťovňa odmietne poistiť úplne.

Prístupová cesta

Aj keď vám tento bod môže pripadať ako úplná samozrejmosť, jeho zanedbanie vie neraz narobiť veľké problémy. To, čo my môžeme považovať za ulicu, obecnú komunikáciu alebo cestu, môže byť v lepšom prípade spoločný dvor alebo nevysporiadaná parcela s množstvom známych i neznámych vlastníkov. Pozor na to! Aj keď sa autom dostanete až na pozemok, banka vám nemusí schváliť hypotekárny úver, ak nie je prístupová cesta ošetrená i právne. Rovnako môžete naraziť na problémy pri schvaľovaní projektu prípojok inžinierskych sietí. Od všetkých vlastníkov pozemkov prístupovej cesty budete potrebovať písomný súhlas na umiestnenie prípojok, ktoré povedú cez ich parcelu.

Záver

Je toho naozaj veľa, na čo by ste mali pri kúpe myslieť a prihliadať.  Preto je dobré mať po ruke odborníka, ktorý vás na všetko dôležité upozorní a poradí vám. Častokrát samotní predávajúci – majitelia pozemkov ani nevedia, čo vlastne predávajú. Preto skôr ako otvoríte peňaženku, pýtajte sa, zisťujte a preverujte. Skúsený maklér vám vie na väčšinu otázok odpovedať už pri obhliadke daného pozemku. Okrem listu vlastníctva by mal mať pripravené aj vyjadrenia obce/mesta, poprípade stavebného úradu. Ak takého realitného makléra nepoznáte, ste na správnej adrese.

Vaše otázky mi môžete napísať do mailu na  jana.vikrutova@brickreality.sk alebo si môžeme dohodnúť osobné stretnutie (pokojne aj online :).

 

 
Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka v spoločnosti BRICK reality. Mojou obrovskou pridanou hodnotou pre mojich klientov je predaj ich nehnuteľností za najvyššiu možnú cenu v aktuálnom čase a za aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie