Dlhodobý versus krátkodobý prenájom – čo sa oplatí viac?
06. 04. 2024

Dlhodobý versus krátkodobý prenájom – čo sa oplatí viac?

Ako realitná maklérka vám prinášam prehľad výhod a nevýhod dlhodobého a krátkodobého prenájmu. V tomto článku sa dozviete, ktorá forma prenájmu by mohla byť pre vás výhodnejšia a ako sa môžete rozhodnúť na základe vašich potrieb a očakávaní.

Výhody a nevýhody dlhodobého prenájmu

Dlhodobý prenájom, definovaný ako prenájom na obdobie dlhšie ako jeden rok, je často preferovaný pre jeho stabilitu a predvídateľnosť príjmu. Ako majiteľ nehnuteľnosti získavate pravidelný mesačný príjem, ktorý môže pokryť vaše hypotekárne splátky alebo iné náklady spojené s vlastníctvom nehnuteľnosti. Navyše, ak máte spoľahlivých nájomníkov, môžete očakávať, že sa o vašu nehnuteľnosť budú starať s rovnakou starostlivosťou ako vy. Na druhej strane, rizikom dlhodobého prenájmu môže byť náročnosť vysťahovania problémových nájomníkov a potenciálna nepružnosť v prípade, že by ste chceli nehnuteľnosť využívať inak.

Výhody a nevýhody krátkodobého prenájmu

Krátkodobý prenájom, ktorý zvyčajne nepresahuje dva roky, ponúka väčšiu flexibilitu a potenciálne vyššie príjmy, najmä ak sa rozhodnete prenajímať prostredníctvom platforiem ako Airbnb. Tento typ prenájmu vám umožňuje prispôsobiť ceny podľa sezónneho dopytu a môže byť atraktívny pre turistov alebo ľudí hľadajúcich dočasné bývanie. Naopak, vyššie príjmy sú často vyvážené vyššími nákladmi na údržbu a správu nehnuteľnosti, ako aj potenciálnou neistotou z dôvodu nepravidelného obsadenia.

Ako sa rozhodnúť?

Výber medzi dlhodobým a krátkodobým prenájmom závisí od vašich osobných a finančných cieľov, ako aj od vašej ochoty venovať čas správe nehnuteľnosti. Dlhodobý prenájom môže byť vhodný pre tých, ktorí hľadajú stabilný príjem a minimálnu údržbu. Krátkodobý prenájom na druhej strane môže byť atraktívnejší pre majiteľov, ktorí sú ochotní investovať viac času do správy nehnuteľnosti a hľadajú vyšší výnos. Nezabudnite zvážiť lokálny trh, dopyt a vaše osobné preferencie.

Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka v spoločnosti BRICK reality. Mojou obrovskou pridanou hodnotou pre mojich klientov je predaj ich nehnuteľností za najvyššiu možnú cenu v aktuálnom čase a za aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie