Končí vám fixácia hypotéky? Tieto tipy vám pomôžu ušetriť.
21. 8. 2024

Končí vám fixácia hypotéky? Tieto tipy vám pomôžu ušetriť.

Hypotéka je pre mnohých z nás dlhodobým záväzkom, ktorý si vyžaduje starostlivé plánovanie a sledovanie. Ak sa blíži koniec fixácie úrokovej sadzby, je dôležité zvážiť, aké kroky podniknúť ďalej. Úrokové sadzby sa od doby, kedy ste si hypotéku brali, mohli výrazne zmeniť, a preto je potrebné vedieť o ďalších možnostiach. V tomto článku vám ponúknem niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní, čo robiť po skončení fixácie hypotéky.

Zostanete vo svojej banke?

Jednou z možností, ktorú máte, je zostať vo svojej súčasnej banke. Banky majú povinnosť informovať vás o zmene úrokovej sadzby a ponúknu vám novú dobu fixácie. Môžete získať aj príspevok od štátu, ak sa rozhodnete zostať. Avšak, odporúčam vám porovnať ponuky viacerých bánk, pretože úrokové sadzby sa môžu značne líšiť. Zostať vo svojej banke nemusí byť vždy najvýhodnejšie riešenie, a tak je dobré mať prehľad o aktuálnych ponukách na trhu.

Refinancovanie hypotéky

Refinancovanie hypotéky je ďalšou z možností, ako ušetriť. Ak sa rozhodnete pre túto cestu, odporúčam vám poradiť sa s odborníkom na financie. Ten vám môže pomôcť nájsť banku, ktorá ponúka lepšie podmienky a nižšie úrokové sadzby. Pri refinancovaní sa nová úroková sadzba vzťahuje na zostávajúcu sumu hypotéky, čo môže výrazne znížiť vaše mesačné splátky. Nezabudnite však, že nová banka si overí vašu schopnosť splácania, takže budete musieť preukázať dostatočný príjem.

Predčasné splatenie hypotéky

Ak máte dostatok financií, môžete zvážiť aj predčasné splatenie hypotéky. Môžete požiadať o mimoriadnu splátku, ktorá zníži vašu istinu, alebo zaplatiť celú zostávajúcu sumu. Je však dôležité si overiť, aké poplatky sú spojené s predčasným splatením. Predčasné splatenie vám môže priniesť pocit slobody bez dlhov, avšak je potrebné zvážiť aj iné investičné možnosti, ktoré by mohli byť výhodnejšie.

Ak sa blíži koniec fixácie vašej hypotéky, odporúčam vám, aby ste sa poradili s odborníkom na financie. Ten vám pomôže nájsť najvhodnejšie riešenie. Ak odborníka na financie nemáte, rada vám takého odporučím. Neváhajte sa na mňa obrátiť.

Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka.

Mojou víziou je poskytovať takú kvalitu realitných služieb na Slovensku, ktorá prekoná očakávania klientov a nastaví nové štandardy profesionality a dôveryhodnosti v realitnom sektore.

Mojim poslaním je poskytovať špičkové realitné služby s cieľom predať majiteľom ich nehnuteľnosti za najvyššiu možnú cenu prostredníctvom profesionálneho prístupu, proaktívnej a úprimnej komunikácie.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie