Máte problém so splácaním hypotekárneho úveru? Riešte to v predstihu!
04. 01. 2021

Máte problém so splácaním hypotekárneho úveru? Riešte to v predstihu!

Pandémia tento rok narušila mnohé plány. Veľa ľudí prišlo o prácu alebo sa výrazne znížili ich príjmy. Aj preto banky poskytovali počas prvej vlny pandémie možnosť odkladu splátok. To na chvíľu pomohlo, ale poplatky aj úroky museli dlžníci zaplatiť tak či tak a mnohým sa tak hypotéka predĺži a zároveň aj predraží. Ak však nechceli prísť o strechu nad hlavou, bolo potrebné využiť aj túto možnosť so všetkými jej plusmi a mínusmi. Dlžníci mohli o takýto odklad požiadať len raz, a to po dobu maximálne deväť mesiacov. Výhodou tohto odkladu bolo, že teraz nemajú zápis v úverovom registri, ktorý by im mohol v budúcnosti skomplikovať čerpanie ďalších úverov. Postupne sa však mnohým odklady splátok končia a musia splácať plnú sumu splátky. Čo však robiť v prípade, ak problémy so splácaním hypotéky na bývanie stále pretrvávajú?

Odklad splátok môžete predĺžiť

Odklad splátok je, samozrejme, možný aj naďalej, avšak výhodou „pandemického“ odkladu bolo, že ste nemali zápis v úverovom registri. Aj v súčasnosti môžete podať po dohode so svojou bankou žiadosť o odklad splátok. Lenže takýto odklad už zapísaný v úverovom v registri mať budete, čo by vám mohlo v budúcnosti skomplikovať podmienky pri poskytovaní ďalších úverov. Odklad splátok si preto nechajte ako úplne poslednú možnosť. 

Dá sa to aj bez zápisu v úverovom registri?

Pokiaľ vám už teraz situácia nedovoľuje splácať hypotekárny úver v požadovanej výške, je rozhodne lepšie riešiť to skôr, ako sa so splátkou omeškáte. To môže znížiť vašu bonitu. Máte možnosť požiadať o predĺženie splatnosti úveru a tým aj zníženie výšky splátok. Hypotekárny úver tak môžete splácať dlhšie a zároveň nebudete mať zápis v úverovom registri. Nevýhodou tohto riešenia je však predraženie úveru, keďže obdobie splácania sa predĺži. Ďalšou možnosťou je refinancovanie úveru v prípade, že sa vám podarí získať výhodnejšie podmienky úveru, ako máte v súčasnosti.

Dajte si načas

V každom prípade je potrebné riešiť aktuálnu situáciu s bankou v predstihu, pretože banka posudzuje každého dlžníka osobitne. Aj vďaka tomu môžete dospieť k riešeniu, ktoré bude pre vás najvýhodnejšie a v súčasnej situácii aj najrozumnejšie.

Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka v spoločnosti BRICK reality. Mojou obrovskou pridanou hodnotou pre mojich klientov je predaj ich nehnuteľností za najvyššiu možnú cenu v aktuálnom čase a za aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie