Poistenie majetku = pokojný spánok
08. 06. 2021

Poistenie majetku = pokojný spánok

Zadovážili ste si vlastné bývanie a hovoríte si, že ste doňho investovali toľko, že už nehodláte obetovať ani cent? Omyl! Doslova pár eur vás môže zachrániť pred stratou nemalej sumy peňazí.

História a súčasnosť

Poistenie majetku je veľmi starou, priam historickou záležitosťou. Vzniklo ešte v stredoveku ako reakcia na častý výskyt požiarov, ktoré sužovali obyvateľov a ničili celé mestá. Postupom času pribúdali aj ďalšie riziká, proti ktorým sa ľudia nechávali poistiť (napr. ľadovce, záplavy, zvieratá, životné poistenie)

V dnešnej dobe sa môžete poistiť prakticky proti čomukoľvek. Požiar, výbuch, úder blesku, pád lietadla, víchrica, krupobitie, zemetrasenie, pád stromu, povodeň, záplava, únik vody z vodovodného zariadenia, váha snehu, krádež, vandalizmus, náraz vozidla, úraz atď.

Nehnuteľnosť alebo domácnosť

Ktorú z týchto dvoch možností poistenia si vybrať? Nelámte si zbytočne hlavu a zvoľte si rovno kombináciu oboch. 

Poistenie nehnuteľnosti sa týka príslušenstva pevne spojeného s budovou, t. j. obvodové múry, okná, dvere, podlahy alebo radiátory. Poistenie domácnosti v sebe zahŕňa všetko zariadenie domu alebo bytu. Zjednodušene povedané, to, čo sa nachádza voľne v priestore, napr. nábytok, koberce, elektronika alebo i osobné veci. V prípade, že sa rozhodnete iba pre poistenie nehnuteľnosti a v danom objekte vypukne požiar, poisťovňa vám uhradí škody spôsobené len na budove. Zo svojich finančných prostriedkov si tak budete musieť nanovo zakúpiť celé zariadenie domácnosti. A to len preto, že ste nemali uzatvorenú poistnú zmluvu aj na domácnosť.

Uzavrieť poistku si môžete nielen na skolaudovanú nehnuteľnosť, ale aj na takú, ktorá ešte nie je dokončená alebo sa stavia. Rovnako je možné okrem rodinného domu či bytu poistiť aj celý bytový dom, chalupu, garáž, záhradný domček, bazén alebo oplotenie.

Cena poistky

Dôležité je dopredu si premyslieť, na akú sumu si necháte svoj domov poistiť. Ak kupujete nehnuteľnosť prostredníctvom hypotekárneho úveru, túto dilemu riešiť nemusíte. Banka poskytujúca úver bude požadovať, aby výška poistky pokrývala minimálne výšku poskytnutého úveru. Je to logické, keďže svojou nehnuteľnosťou banke ručíte. Dobrým odrazovým mostíkom pri určení správnej výšky poistky môže byť práve znalecký posudok.

Keď si kúpite starší rodinný dom v pôvodnom stave a po čase na ňom urobíte rozsiahlejšiu rekonštrukciu (výmena okien, strechy, zateplenie a pod.), nezabudnite tieto zmeny zahrnúť i do poistky. Vaša nehnuteľnosť totiž stúpne na hodnote a pôvodná výška poistnej zmluvy už nemusí byť postačujúca. Nemusíte sa vôbec obávať, či zvládnete poistku platiť. Rovnako ako pri iných produktoch, aj tu si môžete nastaviť frekvenciu platieb, ktorá vám vyhovuje najviac – ročne, polročne, štvrťročne alebo mesačne.   

Ak potrebujete poradiť s poistením svojej nehnuteľnosti, rozhodne sa obráťte na odborníka. Dobrý finančný poradca vám vysvetlí nielen výhody poistnej zmluvy, ale upozorní vás aj na jej potenciálne riziká. Aby ste v prípade vzniku poistnej udalosti vedeli, čo vás čaká.

Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi ich napísať do mailu na jana.vikrutova@brickreality.sk alebo zavolať na 0911427588.

Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka v spoločnosti BRICK reality. Mojou obrovskou pridanou hodnotou pre mojich klientov je predaj ich nehnuteľností za najvyššiu možnú cenu v aktuálnom čase a za aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie