Praskla konečne realitná bublina na Slovensku?
30. 01. 2023

Praskla konečne realitná bublina na Slovensku?

Ceny nehnuteľností dosahovali v minulom roku historické maximá. Bývania bolo nedostatok, úvery boli stále pomerne lacné, no ceny bytov a domov neustále výrazne rástli. Niektorí preto s kúpou nehnuteľnosti váhali, investičné nehnuteľnosti mnohí kvôli vysokým cenám zvažovali a vyčkávali na pokles cien. Kupovali sa prevažne nehnuteľnosti na bývanie.

V treťom kvartáli minulého roka dosiahli ceny nehnuteľností maximum, priemerná cena sa vyšplhala až na 2714 eur za meter štvorcový. Táto suma bola zároveň historickým maximom na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami. Najdrahšie nehnuteľnosti boli pochopiteľne v Bratislavskom kraji, kde bolo za meter štvorcový potrebné zaplatiť až 2385 eur. Najlacnejšie nehnuteľnosti boli v neďalekom Nitrianskom kraji, kde stál meter štvorcový 1450 eur.

Posledné mesiace však začal trh s nehnuteľnosťami chladnúť a ceny začali postupne klesať na celom území Slovenska. Hoci v priemere ceny nehnuteľností na Slovensku klesajú, môže to byť zavádzajúca informácia.  V niektorých krajoch je síce pokles, no v iných zas ceny nehnuteľností stále rastú. Napríklad dvojizbové byty v Banskobystrickom kraji poklesli o 12,09%, v Nitrianskom kraji narástli o 7,25%. Situácia na trhu je skutočne rôznorodá a nedá sa úplne predpovedať, ako sa bude vyvíjať. Momentálne však vieme len toľko, že pokles cien nehnuteľností nie je a ani nebude veľmi výrazný.

Na spomalenie, respektíve zastavenie cien nehnuteľností má momentálne najväčší vplyv zdražovanie hypoték. Pokým minulý rok záujemcovia o nehnuteľnosti vyčkávali s kúpou kvôli premršteným cenám, teraz s kúpou váhajú práve kvôli vysokým úrokom. Tým pádom je nižší dopyt, čo vplýva aj na ceny nehnuteľností, ktoré pomaly klesajú. Rast úrokových sadzieb neustále pokračuje, do konca roka sa úrokové sadzby pravdepodobne vyšplhajú až na úroveň okolo 4%.

Zlacňovanie bytov tak bude pravdepodobne pokračovať. Odborníci sa však zhodujú na tom, že klesať budú len ceny starších bytov. Ceny novostavieb budú naďalej na rovnakej úrovni s mierne rastúcou tendenciou, nakoľko pokles cien v súčasnosti nedovoľujú vysoké ceny materiálov, energií a práce. Dostupnosť bývania na Slovensku tak začína byť čoraz horšia. Pokiaľ plánujete kupovať nehnuteľnosť na vlastné bývanie, je namieste sa o tomto kroku poradiť s odborníkmi, s ktorými sa oveľa ľahšie zorientujete vo svojich finančných možnostiach. 

Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi ich napísať do mailu na jana.vikrutova@brickreality.sk alebo zavolať na 0911427588.

Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka v spoločnosti BRICK reality. Mojou obrovskou pridanou hodnotou pre mojich klientov je predaj ich nehnuteľností za najvyššiu možnú cenu v aktuálnom čase a za aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie