Preberací protokol. Nie je to len zbytočná byrokracia?
26. 03. 2021

Preberací protokol. Nie je to len zbytočná byrokracia?

Pri predaji alebo prenájme nehnuteľnosti sa podpisom zmluvy a odovzdaním kľúčov celý proces prevodu alebo prenájmu ani zďaleka nekončí. Je veľmi dôležité nehnuteľnosť poriadne odovzdať a prebrať.

V kúpnej alebo nájomnej zmluve sa zvyčajne uvádza vybavenie, s ktorým sa nehnuteľnosť predáva či prenajíma. Avšak skutočný stav a vybavenie nehnuteľnosti je dôležité zakotviť práve v preberacom protokole, ktorý obe zmluvné strany podpisujú v deň jej odovzdania. Pretože len čo je napísané, je aj dané.

Čo je potrebné do protokolu zapísať a čo by v ňom určite nemalo chýbať?

Pri nájme sa treba zamerať na stavy meračov – teplá voda, studená voda, elektrina, plyn, merače tepla na radiátoroch a počty kľúčov. Ak nie je v nájomnej zmluve uvedené inak, tak aj na súpis prenajímaného zariadenia. Rozhodne vám odporúčam zapísať do preberacieho protokolu stav prenajímanej nehnuteľnosti s uvedením všetkých jej nedostatkov (napr. poškodená podlaha v chodbe, poškrabaná skrinka na kuchynskej linke, príp. iné). Môže sa vám zdať, že ide o banality. Lenže nezabúdajte, že pri spätnom odovzdávaní nehnuteľnosti budete preberací protokol opäť podpisovať a nedostatky v ňom uvedené vás môžu vyjsť draho.

Pri kúpe nehnuteľnosti je rovnako potrebné urobiť odpis stavu meračov, uviesť počet kľúčov a spísať evidentné nedostatky a chyby na nehnuteľnosti. Je potrebné uviesť predovšetkým tie, ktoré vznikli v časovom úseku od uskutočnenia obhliadky po odovzdanie predmetu kúpy. Nezabúdajte ani na nevypratanú pivnicu a dátum, do ktorého pôvodný majiteľ tieto priestory uvoľní. Ak to nie je v kúpnej zmluve vyslovene uvedené, je potrebné spísať aj zoznam cenného hnuteľného majetku (napr.: televízor, chladnička a pod.), ktorý v byte po predaji zostáva. Pôvodný majiteľ vás svojím podpisom ubezpečí, že si poň už nepríde.

Záver

Preberací protokol je zápis o stave nehnuteľnosti, ktorú ste prevzali. Nikto z nás nemá rád „papierovačky“, ale riadne vyplnený a podpísaný protokol vám môže v budúcnosti ušetriť množstvo peňazí. Pretože len preto, že sa vám nechcela riešiť jedna nefungujúca umývačka riadu, môžete prísť o časť finančnej zábezpeky. Pri predaji nehnuteľnosti vás zasa môže protokol ušetriť od sporov o zamlčaných skrytých vadách, a to len vďaka tomu, že ste do preberacieho protokolu zapísali, že roh steny je plesnivý a kupujúci to svojím podpisom potvrdil. Preto trvajte na preberacom protokole, všetko poriadne skontrolujte a spíšte. Môžete sa tak vyhnúť množstvu problémov.

Ak využívate služby realitného makléra, ten všetko zabezpečí za vás i so všetkými potrebnými náležitosťami. V prípade otázok ma neváhajte osloviť mailom na jana.vikrutova@brickreality.sk alebo telefonicky na 0911 427 588.

Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka v spoločnosti BRICK reality. Mojou obrovskou pridanou hodnotou pre mojich klientov je predaj ich nehnuteľností za najvyššiu možnú cenu v aktuálnom čase a za aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie