Predávať nehnuteľnosť počas pandémie alebo radšej počkať?
28. 02. 2021

Predávať nehnuteľnosť počas pandémie alebo radšej počkať?

Mnohí z nás trávia vplyvom pandémie oveľa viac času doma, či už kvôli obmedzeniu vychádzania, homeofficu alebo dištančnému vzdelávaniu detí. A tak začíname prehodnocovať naše bývanie, ktoré nám doposiaľ vyhovovalo. Odrazu zisťujeme, že potrebujeme väčší priestor alebo by sme uprednostnili úplne inú lokalitu. Má však vôbec zmysel uvažovať o predaji a kúpe nehnuteľnosti počas pandémie?

Dopyt na realitnom trhu

Možno vás to prekvapí, ale dopyt po vlastnom a väčšom bývaní stále neutícha. Je to spôsobené aj  tým, že mnoho záujemcov o nové bývanie svoje potreby kvôli pandémii dlho odkladalo, ale aktuálne už potrebujú svoju situáciu čo najskôr riešiť. Ľudia začali navyše hľadať nehnuteľnosti na individuálnu rekreáciu (chaty, chalupy) a rodinné domy v blízkosti miest.

Čo aktuálne vplýva na ceny nehnuteľností?

Vlastné bývanie je čoraz atraktívnejšie a súčasná ponuka nehnuteľností na realitnom trhu nie je schopná uspokojiť aktuálny dopyt. A to tlačí ceny nehnuteľností smerom hore.

Druhým dôležitým faktorom sú stále nižšie úrokové sadzby hypoték, ktoré výrazne zvyšujú dostupnosť financovania na kúpu nehnuteľnosti. Kúpnu silu na trhu tak vytvárajú kupujúci, ktorých sa zatiaľ negatívne dôsledky krízy spojenej so šírením koronavírusu nedotkli. Aj naďalej sú pripravení investovať do nehnuteľností vlastné finančné zdroje alebo schopní spĺňať podmienky na získanie hypotekárneho úveru.

V neposlednom rade sa spomalila výstavba, čo znamená, že nové nehnuteľnosti budú na trh prichádzať neskôr. Nové projekty totiž ovplyvnilo zdĺhavé vybavovanie povolení, meniace sa normy a zdražovanie materiálu. Vplyvom neistoty spôsobenej pandémiou zároveň developeri a financujúce banky prehodnocujú, či a za akých podmienok sa do novej výstavby pustia. Všetky tieto okolnosti vytvárajú tlak na rast cien.

Záver

Ak uvažujete nad predajom vašej nehnuteľnosti, ale obávate sa do toho v dnešnej  pandemickej dobe pustiť, nemáte prečo váhať. Vďaka výhodným podmienkam na získanie hypotéky a aktuálnemu nedostatku nehnuteľností na realitnom trhu je vaša šanca dobre predať naozaj vysoká. V každom prípade vám odporúčam poradiť sa pred predajom nehnuteľnosti s profesionálom, ktorý dokáže odprezentovať vašu nehnuteľnosť tak, že aj počas pandémie ju predáte za najvyššiu možnú cenu a neohrozíte pri tom ani vaše zdravie, ani zdravie vašich blízkych.

Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi ich napísať do mailu na jana.vikrutova@brickreality.sk alebo zavolať na 0911 427 588.

Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka v spoločnosti BRICK reality. Mojou obrovskou pridanou hodnotou pre mojich klientov je predaj ich nehnuteľností za najvyššiu možnú cenu v aktuálnom čase a za aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie