Rýchly výkup nehnuteľností a peniaze na ruku. Skutočne sa to oplatí?
17. 08. 2021

Rýchly výkup nehnuteľností a peniaze na ruku. Skutočne sa to oplatí?

Ocitnete sa v situácii, keď potrebujete rýchlo predať svoju nehnuteľnosť. Máte na to svoje dôvody a premýšľate, ako to urobiť čo najrýchlejšie a najvýhodnejšie. Odrazu natrafíte na reklamu o rýchlom výkupe nehnuteľností s peniazmi na ruku. Ale oplatí sa to? Ako na takomto predaji neprerobiť?

V poslednej dobe na mňa tento typ reklamy doslova „vyskakuje“.  „Peniaze ihneď, na ruku, do 2 dní, do týždňa, až 120 % reálnej trhovej hodnoty.“ Znie to lákavo, čo poviete? Pri takýchto a podobných stimuloch by mal ale človek spozornieť a na chvíľu sa zamyslieť. Žiadny obchodník vám predsa nezaplatí viac, než za koľko to sám predá. Dokonca vám nezaplatí ani toľko, za koľko by ste reálne vašu nehnuteľnosť predali pri jej klasickom predaji. Musí mať na tom predsa zisk, pretože tým sa živí.

Vo finále zistíte, že do kúpnej zmluvy si tieto vykupujúce spoločnosti nastavia pravidlá podobné tým, ktoré fungujú pri všetkých kúpach a predajoch. Prepis na katastri nebude zo dňa na deň a ani zmluvy nebudú pripravené za 2 minúty. Odhadovaná cena, z ktorej vám dajú nakoniec horko-ťažko 70 %, bude rovnako nižšia, než je tá reálna.

Ak ste v situácii, keď nemáte inú voľbu, zistite si aspoň informácie o spoločnosti alebo osobe, s ktorou vstupujete do obchodu. Aby ste neskončili bez nehnuteľnosti a aj bez peňazí.

Ak predsa len ešte trochu času máte, obráťte sa na realitného sprostredkovateľa. Zistíte, že predajná cena nehnuteľnosti nemusí byť nižšia o tisíce eur iba preto, aby ste predali rýchlo. Správne nastavená cena a prezentácia nehnuteľnosti vám zaistia rýchly predaj častokrát aj za vyššiu predajnú cenu, než ste vôbec dúfali. Nebola by škoda prísť o tie peniaze? V konečnom dôsledku s cenou nadol sa dá ísť vždy.

Ako teda nehnuteľnosť predať správne a čo najrýchlejšie?

Konzultujte predajnú cenu vašej nehnuteľnosti s niekým, kto vie relevantne stanoviť jej trhovú cenu a pozná aj danú lokalitu. Profesionálny realitný maklér po určení správnej predajnej ceny pripraví vašu nehnuteľnosť na predaj, urobí jej profesionálnu prezentáciu (fotografie, video, webovú stránku), inzeruje a propaguje ju so zameraním na cieľovú skupinu kupujúcich. Postará sa o právny servis, v prípade potreby aj o financovanie pre kupujúceho.

Každý krok pri predaji nehnuteľnosti starostlivo zvážte. Nebojte sa pýtať, zisťovať a hľadať referencie. Nepodceňte tak dôležitý a pomerne drahý obchod vášho života.

Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka v spoločnosti BRICK reality. Mojou obrovskou pridanou hodnotou pre mojich klientov je predaj ich nehnuteľností za najvyššiu možnú cenu v aktuálnom čase a za aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie