Stavebné sporenie a štátna prémia: Oplatí sa vám?
24. 10. 2023

Stavebné sporenie a štátna prémia: Oplatí sa vám?

Stavebné sporenie bolo v minulosti jedným z najzaujímavejších finančných produktov, hlavne vďaka možnosti získať štátnu prémiu. Ale oplatí sa vám stavebné sporenie aj v súčasnosti? Prečítajte si môj článok a zistíte viac.

Ako funguje štátna prémia?

Štátna prémia je percentuálny podiel z ročného vkladu do stavebného sporenia. Jej výška je minimálne 2,5% a maximálne 15% z ročného vkladu, pričom nemôže presiahnuť sumu 70 eur za kalendárny rok. Výška sumy štátnej prémie sa počíta pomocou špeciálneho vzorca, ktorý momentálne pripomienkuje ministerstvo financií. Ak bude návrh na úpravu výpočtu schválený, účinnosť by mal nadobudnúť od 1. januára 2024.

Zmeny v štátnej prémii

Nový návrh zákona upravuje výšku štátnej prémie na 7% z ročného vkladu, pričom opäť sa dostávame k hornej hranici 70 eur. Tento návrh by mal zvýhodňovať rodiny, respektíve domácnosti, ktoré tvoria manželia a deti. V prípade takejto rodiny sa pri stavebnom sporení zohľadňuje celkový príjem domácnosti všetkých “sporiteľov”, ktorí majú nárok na štátnu prémiu. U manželov sa zdvojnásobuje hranica pre priemerný ročný príjem a za každé maloleté dieťa sa zvyšuje hranica o 0,65 násobok priemernej mzdy.

Podmienky získania štátnej prémie

Štátnu prémiu je možné získať každoročne počas trvania stavebného sporenia, avšak je pridelená len k jednej zmluve. Ak máte viacero zmlúv, je potrebné si vybrať len jednu, pre ktorú si štátnu prémiu uplatníte. Nárok na zmenu výberu zmluvy je len raz ročne. V súčasnosti je potrebné nasporiť aspoň 2800 eur ročne, aby ste získali štátnu prémiu vo výške 70 eur. Po avizovanom návrhu zmeny zákona by sa táto suma mala znížiť na 1000 eur, čo by mohlo byť pre mnohých oveľa výhodnejšie.

Ak máte akékoľvek otázky alebo potrebujete poradiť, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke. Som tu pre vás!

Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka v spoločnosti BRICK reality. Mojou obrovskou pridanou hodnotou pre mojich klientov je predaj ich nehnuteľností za najvyššiu možnú cenu v aktuálnom čase a za aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie