Vlastníte nehnuteľnosť? Na podanie daňového priznania na daň z nehnuteľností máte posledných pár dní!
18. 01. 2022

Vlastníte nehnuteľnosť? Na podanie daňového priznania na daň z nehnuteľností máte posledných pár dní!

Stali ste sa vlastníkom pozemku, stavby, bytu či nebytového priestoru? V takom prípade by ste mali zbystriť pozornosť. Daňové priznanie k dani z nehnuteľností je potrebné podať najneskôr do 31. januára 2022. Daň z nehnuteľností sa platí v aktuálnom kalendárnom roku, teda platiť budete daň za kalendárny rok 2022.

Kedy vzniká povinnosť platiť daň z nehnuteľností?

Daňové priznanie je povinný podať a daň z nehnuteľností na rok 2022 zaplatiť ten daňovník (fyzická alebo právnická osoba), ktorý sa stal vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dane (t. j. pozemku, stavby, bytu) v období od 2. 1. 2021 do 1. 1. 2022 (vrátane). Daňové priznanie podáva daňovník len pri prvom vzniku daňovej povinnosti. Ak nedôjde v ďalších rokoch k zmenám, už nemusíte daňové priznanie podávať, ale daň budete platiť aj naďalej. Ak ste nehnuteľnosť získali po 2. januári 2022, povinnosť podať daňové priznane k dani z nehnuteľností vám vzniká až v roku 2023.

Kto je povinný platiť daň za nehnuteľnosť v roku 2022?

Daňovník je spravidla osoba, ktorá vlastní nehnuteľnosť, teda pozemok, stavbu, byt, dom alebo nebytový priestor. Správca je daňovníkom v prípade, ak spravuje nehnuteľnosť, ktorá patrí štátu, obci alebo vyššiemu územnému celku. Nájomca platí daň z nehnuteľností v prípade, ak je nájomný vzťah zapísaný v katastri nehnuteľností a trvá minimálne päť rokov (napríklad v prípade pozemku). Platenie tejto dane sa spravidla netýka nájomcov bytov či kancelárskych priestorov. Daňovníkom je užívateľ nehnuteľnosti v tom prípade, keď nie je možné určiť vlastníka, správcu alebo nájomcu nehnuteľnosti a platenie dane teda pripadá na osobu, ktorá nehnuteľnosť skutočne užíva.

Kedy nie je potrebné platiť daň z nehnuteľností?

Povinnosť platiť daň z nehnuteľností zaniká daňovníkovi v prípade, že od 2. januára 2021 do 1. januára 2022 vrátane zaniklo vlastníctvo, nájom, správa alebo užívanie nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dane z nehnuteľností.

Ako podať daňové priznanie k dani za nehnuteľnosť?

Daňové priznanie sa podáva na predpísanom tlačive, ktoré je jednotné pre viacero druhov daní. V prípade, že podávate priznanie len k dani z nehnuteľností, je potrebné vyplniť tie časti priznania, ktoré sa týkajú výhradne dane z nehnuteľností. Toto tlačivo je jednotné pre fyzické i právnické osoby. Vyplnené priznanie k dani z nehnuteľností je možné podať na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade, ktorý je správcom dane predmetnej nehnuteľnosti, a to osobne, poštou alebo elektronicky (ak má obec alebo mesto takúto službu zriadenú a spĺňate podmienky pre elektronické podanie).

Aká je výška dane z nehnuteľností a lehota na jej zaplatenie?

Na základe údajov uvedených v daňovom priznaní (napr. rozloha bytu v m2, výmera pozemku atď.) správca dane vypočíta výšku dane, ktorú daňovníkovi oznámi v rozhodnutí. Sadzby pre výpočet dane nájdete v schválenom všeobecne záväznom nariadení príslušného mesta alebo obce. Splatnosť dane je spravidla 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia, ktoré je špecifikované v predmetnom rozhodnutí. Správca dane môže určiť platenie dane z nehnuteľností aj v splátkach.

Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi ich napísať do mailu na jana.vikrutova@brickreality.sk  alebo zavolať na 0911 427 588.

Jana Vikrutová
Autor: Jana Vikrutová

Volám sa Jana Vikrutová a som realitná maklérka v spoločnosti BRICK reality. Mojou obrovskou pridanou hodnotou pre mojich klientov je predaj ich nehnuteľností za najvyššiu možnú cenu v aktuálnom čase a za aktuálnych podmienok na realitnom trhu.

Pripravujem profesionálnu prezentáciu nehnuteľností (kvalitné fotografie, pôdorysy, videoobhliadky, 3D scan, virtuálny staging), riešim správne nastavenie predajnej ceny, aktívne riadim predaj a v prípade viacerých záujemcov o kúpu nehnuteľnosti robím elektronické licitácie.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie